Cal vigilar les altes temperatures

Cal vigilar les altes temperatures
Cal vigilar les altes temperatures

La pujada de temperatures pot arribar a ser insuportable durant els mesos d’estiu. Els ventiladors, els aires condicionats i l’aigua (tant per refrescar-nos com per hidratar-nos, fins i tot encara que no tinguem set) són els nostres grans aliats per fer-hi front. Portar una gorra o un barret i vestir roba lleugera, com la de cotó, àmplia i de colors clars, limitar l’activitat física durant les hores de més calor i evitar els àpats molt calents o greixosos,  també ens poden ajudar a evitar els efectes perjudicials de la calor en la nostra salut.

De nou, els infants, però també la gent gran o les persones que pateixen malalties cròniques, estan especialment exposats a patir les conseqüències d’una calor excessiva, com ara un cop de calor o deshidratació. Per això, cal oferir-los aigua constantment,  mai no deixar-los sols al cotxe amb les finestres tancades i tampoc no tapar el cotxet o la cadira de passeig quan s’exposa al sol.

Aprendre a identificar els símptomes i saber què cal fer davant d’un cop de calor o de deshidratació és fonamental. El cop de calor es pot manifestar amb malestar, mal de cap, mareig, pell calenta, i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l’estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri. Davant d’aquests signes d’alerta, cal allunyar la persona de la font de calor, abaixar la temperatura de l'entorn, obrir les finestres o engegar un ventilador, treure l'excés de roba, mullar la persona amb aigua, i trucar al 112.

Pel que fa a la deshidratació, els símptomes més comuns són mal de cap, sequedat de boca, cansament, dificultat de concentració, intolerància a la calor, augment de la temperatura corporal, cremors d’estómac i taquicàrdia. Si la deshidratació és lleu, beure líquids és suficient. Convé beure’n petites quantitats amb freqüència, sobretot en infants, en lloc d’una gran quantitat de cop perquè pot provocar més vòmits. Els casos greus requereixen atenció mèdica immediata.