Pare i fill viuen en un mon de drons

La família Enric Noguer, pare i fill, Pilots de drons

 Pare i fill viuen en un mon de drons
Pare i fill viuen en un mon de drons

A part de tenir l’empresa Au Fènix, amb la que han fet molts treballs, els encanta fer volar els seus aparells encara que només sigui per plaer

 

Corria l’any 2013 quant Enric Noguer Roma, fill d’Enric Noguer, va decidir afegir a la seva afició de fer volar avionetes i helicòpters d’aeromodelisme els drons “menys esverats i més quiets que els helicòpters i ja m’hi vaig quedar”. Va veure la gran possibilitat que oferien els drons per fer imatges i ell i seu pare van decidir llançar-s’hi,  van fer una empresa Au Fènix que va ser la primera empresa reconeguda d’Osona per l’organisme AESA (Agencia Estatal de Seguretat Aèria) “però no podem pas viure d’aquest negoci”. Hi ha moltes classes de drons “hi ha els de joguina i els que serveixen per treballar”. Ells tenen 5 drons per feina i 8 per fer curses o altres activitats, cada cop que surten novetats procurem estar al dia tot i que no són barats. “Al principi els fèiem pràcticament nosaltres, compraven les quatre coses bàsiques però s’havia d’ajustar tot, ara ja venen millor equipats de fàbrica han evolucionat molt”. “Com que hi gaudim molt ens agrada assumir reptes i no fem el que fa tothom sempre estem pensant que cal fer per fer bona feina i gaudir al mateix temps, en diem tecnologia feta a Centelles”. El dron més gros que tenen necessita dues persones per funcionar un controla la càmera i l’altra el dron.

 

L’Enric fill va ser la 2a promoció que va obtenir  la llicencia, novembre 2014, ha tingut ofertes per treballar amb el tema “però sempre hem procurat tocar de peus a terra”.

Sobre les feines que han fet des de 2013 “cal destacar el castell de Tagamanent en 3D i cubicacions mensuals de grans abocadors (Enric pare es topògraf), el Monestir de Ripoll, la catedral de Vic per fora i per dins i moltes curses de ultratrail, maratons, seguiment de cotxes de curses, etc. Però fem moltes coses de franc Cursa Sàhara, Marató de TV3, curses contra el càncer, ... de vegades semblem una ONG”. Una de les feines més especials que recorden es haver participat a la Super Bowl americana de 2016 “vam participar junt amb altres drons a una gravació d’un minut i mig on s’aixecaven tots a l’hora per un anunci de Taco Bell, hi vam estar moltes hores”.

Recorden que al principi “no hi havia pràcticament regulació, ara tens de tenir un títol oficial i es un problema ja que sembla tot prohibit, hi ha molta normativa estricta i les infraccions es paguen molt cares”. Han hagut de dir que no a moltes coses per la normativa actual: volar zones urbanes, multitut de persones, parcs naturals o zona influencia aeroports... volien que gravéssim un aplec de sardanes a davant la catedral de Barcelona, o la baixada de torxes de Bagà, tot fantàstic, però incomplien normatives”.